Guia per entendre els gats
Guia per entendre els gossos
El primer que has de fer, i el més important, és que et deixis assessorar pels professionals del centre on vagis a adoptar. Perquè encara que no t’ho creguis, el gos més bonic, o el més maco pel fet de ser cadell, potser no serà el més adequat per tu. Perquè una adopció surti bé, s’han de tenir en compte molts factors: l’entorn on viurà l’animal, el nucli familiar que tindrà, les rutines d’aquest nucli, etc.
Moltes persones busquen gossos jovenets i tranquils. Però aquest perfil de gos no és fàcil de trobar. Un gos, quan més adult, més tranquil. És molt més fàcil d’ensenyar, i l’esforç i exigència que et demanarà serà molt menor que la d’un gos cadell o jove.
És molt habitual que els primers dies que el gos està a la nova casa, estigui o nerviós o inhibit. Normalment, el comportament que té el gos els primers dies a la nova casa, no serà el seu comportament definitiu. Tant el en bon com en el mal sentit. Potser estarà nerviós, inquiet. Ploriquejarà. Us muntarà. No sabrà on posar-se, on acomodar-se per dormir. Durant els passejos anirà esbojarrat i excitat. Per contra, si està inhibit, potser semblarà que té por, però en realitat no serà així. Si és un gos amb problemes de manipulació, potser al principi es deixarà abraçar i tocar, però quan es desinhibeixi i es trobi més segur de si mateix, ja no ho permetrà.
Regles bàsiques per les primeres setmanes del gos a casa:
– MAI tocar-lo mentre menja. Se l’ha de deixar tranquil.
– MAI treure-li les coses de la boca a la força.
– MAI tocar-lo mentre dorm. Si per causa major s’ha de despertar, avisa’l. Parla-li fluixet perquè obri els ulls i et vegi. Fes algun soroll suau, però MAI li posis la mà a la cara o al seu cos sense que et vegi abans.
– No li facis fer coses que el puguin posar nerviós. No te l’emportis a comprar aprofitant que ha de sortir a passejar. Estarà tan atabalat que el que menys necessita és que estiguis a sobre seu tot el temps. Si et demana atenció i carícies, dona-li, sempre i quan no estiguis reforçant un comportament que no vulguis que tingui. Per exemple, si comença a mossegar-te els braços perquè està nerviós, o et munta, l’has d’ignorar. Si li fas cas i rius, acaricies o li parles, li estàs dient que t’agrada el que està fent. Simplement allunya’t i deixa’l. No l’atabalis.
Les primeres setmanes són perquè el gos faci vincle amb tu. Que t’agafi confiança. I això s’aconsegueix respectant el gos. Donant-li el seu espai sense atabalar-lo. Essent el menys invasiu i el més amable possible amb ell. Tractant-lo de la manera més suau possible i sense forçar situacions com ara tocar el seu menjar, banyar-lo els primers dies, i coses que ell no voldria.
No el castiguis MAI. Només s’han de reforçar aquelles coses que t’agradin amb premis, carícies, felicitacions… per exemple, quan es posi al seu llit en comptes del sofà, quan s’asseu, quan es relaxi, quan jugui amb les seves joguines, etc.
L’objectiu és que el gos es faci a la teva casa i a l’espai on viurà. Que s’acostumi a les rutines de la família i a l’entorn més proper de la casa on farà els passejos. Això és l’únic que hauria de veure les primeres setmanes per aconseguir confiança. S’ha d’anar acostumant tot allò nou que vegi i a les noves olors per poder acabar acceptant el seu nou entorn per després fer passejos tranquils i relaxats i, més endavant, poder socialitzar amb altres gossos i persones.
No és aconsellable passejar per llocs amb molta gent, molts sorolls, molts gossos, etc. Tampoc és adient portar-lo a festes ni a reunions familiars (ni fer reunions a casa teva). Tampoc és aconsellable portar-lo a pipicans. El seu dia a dia ha de ser tranquil i rutinari, amb passejos a les mateixes hores sempre que sigui possible.
Mica en mica podràs portar-lo més lluny i fer més coses, però s’ha d’entendre que tot el procés d’adaptació és molt complicat pel gos, i el que és important les primeres setmanes és el seu benestar i tranquil·litat. Per molt que vulguis portar-lo a molts llocs, abraçar-lo, presentar-lo a la gent, gaudir d’ell, etc. el que és més important és ser respectuós amb ell i donar-li el seu temps i el seu espai. Ja hi haurà temps de fer-ho tot amb ell.
Molta gent aprofita època de vacances per adoptar un gos, ja que així pot estar amb ell els primers dies. Això està molt bé. Però l’error que es comet moltes vegades és passar les 24 hores del dia amb ell, durant totes les vacances, i després, de sobte, deixar-lo moltes hores sol perquè es comença a treballar. El fet d’estar tantes hores “enganxat” a ell, incita a el gos a voler estar sempre amb tu i això podria acabar en un estrès per separació quan tornis a la teva rutina . S’ha d’ajudar, amb exercicis adequats i proporcionant-li enriquiment ambiental, a que es quedi a estones sol des del principi.
Els exercicis per deixa-li sol, serien sortides curtes i tornar a casa, és a dir, anar-te 5 o 10 min i tornar, després d’un parell d’hores, anar-te 15 min i tornar, etc., de manera variable i així cada dia perquè el gos vegi que tu te n’aniràs però sempre tornaràs, fins a arribar a un dia que podràs sortir durant 3 hores o una mica més i tornar. D’aquesta manera, a el gos no el sorprendrà que quan et vagis a treballar, estiguis fins a 8 o més hores sense estar amb ell a casa. I l’enriquiment ambiental serien els jocs de ensumar, kongs, ossos perquè mossegui. Han de ser coses que a ell li entretinguin per si sol, que li semblin interessant i pugui associar que s’està bé igualment en aquest lloc desconegut. Mai el deixis amb una pilota. I si veus que els primers dies mossegui més coses quan està sol, no t’espantis, és completament normal, ja se li anirà passant a mesura que s’acostumi a que aquest lloc és la seva llar i podrà relaxar-se.
És molt important, abans d’adoptar qualsevol gos, que sigui consensuat per tots els membres de la família amb qui conviurà. S’ha de decidir amb antelació què és el que se li deixarà fer al gos i què no (entrar a l’habitació, pujar al sofà, al llit, etc.). Les normes a casa hauran de ser fixes i estables. No pot ser un “ara si” i “ara no” ja que el gos no sabrà si fer cas o no i s’estressarà. Quan li demanis les coses, com per exemple dir-li que baixi de sofà, sempre s’ha de fer de manera amable, amb veu suau i amb el menor contacte físic possible. Utilitza premis per convèncer-lo que baixi i/o per guiar-lo fins el seu llit. Això sí, hi ha d’haver sempre una conducta intermèdia abans de donar-li el premi, és a dir, no premiar quan estigui sobre el sofà. Has d’atreure’l cap a tu i premiar-lo quan hagi baixat, o quan estigui al seu llit. No utilitzis veus fortes com quan t’enfades, o d’exigència. Tampoc l’empentis perquè baixi. Posa’t al seu lloc i pensa que qualsevol cosa brusca que facis, l’espantarà més i li farà tenir por, i no acabarà mai d’haver confiança.
L’adaptació d’un animal és un procés molt llarg, on cada pas que es faci portarà el seu temps. Si intentes accelerar el procés, es podrà perdre tot allà aconseguit, perquè el gos és un animal de costums, i perdràs la seva confiança. El vincle no es fa en dues setmanes. Es fa en mesos. I la seva adaptació portarà molt temps. Fins que no s’acabi de fer aquesta adaptació, el gos no tindrà el seu comportament final.
El més important a tenir en compte és ser conscient de quin tipus de gos tenim a casa i quin tipus de gos seria el seu company ideal. Per exemple, si el teu gos accepta millor femelles que mascles, si és sociable, si té protecció de recursos. Tampoc és bona idea adoptar un cadell si el teu gos és sènior. DEIXA’T ASSESSORAR SEMPRE PELS PROFESSIONALS DEL CENTRE ON VAGIS A ADOPTAR. Ningú millor que ells per trobar el company ideal pel teu gos.
Sempre s’ha de mirar quin perfil de gos s’adaptaria millor al teu gos. No s’ha d’adoptar mai un gos perquè a tu t’agradi la seva raça, o per si és maco. Adoptar amb aquestes premisses farà que el teu gos i el nouvingut es puguin portar malament i fer-los la vida impossible a ambdós. O directament penedir-te de l’adopció i retornar-lo a una gàbia, sumant-li una altra decepció i un altre abandonament a l’esquena per culpa del teu egoisme.
Un cop es vegin les opcions possibles d’animals adequats, els primers passos serien fer les presentacions entre els dos peluts, sota supervisió dels educadors per a assegurar-nos que realment tinguin feeling entre ells, si es toleren a l’instant, o si es necessitaran més passejos perquè s’acceptin millor i aconsegueixin una mica més de confiança abans de prendre la decisió final i poder portar el nou membre de la família a casa.
Un cop es decideixi el gos adequat i arribi el dia de portar-t’ho a casa, no portis al teu gos, ja que és millor que no vagin junts en el teu cotxe si gairebé no es coneixen perquè podria generar tensió entre ells en un espai tan petit. Sobretot perquè el nou gos estarà nerviós per tota la situació nova que està vivint (ficar-se a un cotxe estrany, estar amb gent i un gos que coneix des de fa molt poc, la inseguretat de no saber on va, etc.). És millor que el gos adoptat vagi tranquil.
Un cop arribis al teu portal amb el gos adoptat, no entris directament a casa. Espera amb ell al carrer i digues-li amb antelació a una altra persona o membre de la teva família, que tregui al teu gos per així passejar novament amb els dos peluts per alguna zona neutra pròxima a casa teva, ja sigui un parc o pels carrers propers. A poder ser una zona sense gaire moviment perquè així es puguin presentar de manera natural, abans d’entrar junts. És un passeig “recordatori”, és a dir, un passeig on tots dos gossos han de recordar que es coneixen i així el teu gos no se sentirà envaït en la seva llar amb el nou membre de la família. Durant aquest passeig, no permeteu que s’acostin de cara. Ho han de fer de manera natural , olorant-se entre ells quan els vagi bé i no estiguin nerviosos. Passeja’ls a una distància prudencial, en paral·lel i apropant-vos una miqueta més cada cop fins que ells mateixos es vulguin olorar. Així no es crearan tensions innecessàries. Un cop s’hagin olorat, cal intentar que les seves interaccions no siguin molt llargues i en tot moment s’ha de controlar l’excitació que pogués haver-hi durant la interacció.
Un cop a casa, és molt habitual que els gossos joves comencin a jugar i que, sense adonar-nos, el nivell del joc comenci a augmentar i, que de la mateixa emoció, el gos jove no capti les senyals de l’altre gos, que potser no li ve de gust jugar o potser està. Si veiem aquesta situació, haurem d’intervenir una mica entre els dos gossos i saber quan apartar i donar-los espai. Si el gos jove segueix excitat, caldrà mantenir la calma, i sense renyar-lo o cridar-li, portar-lo a un altre lloc perquè es relaxi, o seure amb ell i calmar-lo, donar-li un Kong, etc. Haurem de buscar una alternativa perquè no estigui a sobre de l’altre gos. Si segueix sense baixar l’excitació, caldrà separar-los (amb bones maneres) en diferents zones de la casa fins que es calmin.
Altres pautes bàsiques, i molt importants, durant les primeres setmanes o fins i tot mesos, són amb el menjar i amb les joguines. En el cas del menjar l’haurem de donar en plats diferents, mai en el mateix, i depenent de la seva relació, si hi ha tensió o no, podran menjar en el mateix lloc de la casa o en zones separades. Sigui quin sigui la opció, sempre haurem de vigilar-los, sobretot al principi, per assegurar-nos que cap d’ells li vulgui treure el menjar a l’altre, ja que això causaria un conflicte.
En el cas de les joguines, es recomana amagar-les absolutament totes els primers dies, perquè també són blanc de conflicte i pot ser que es vulguin barallar perquè volen la mateixa, o perquè un d’ells li ha tret la joguina a l’altre, o perquè volen captar la teva atenció. Només podràs donar-los quan ja hi hagi prou confiança entre ells.
A l’hora de donar premis o carícies, fes el mateix amb tots dos, mai només a un. Ha de ser tot molt equitatiu perquè vegin que tots dos poden aconseguir la teva atenció sense favoritismes i així després no arribaran a la conclusió de voler amenaçar al seu company per tenir-te a tu. No s’han de veure com una competència, han de saber que tots dos tenen els mateixos recursos i el teu mateix afecte.
Aquesta és l’opció més comuna per la qual opta la gran majoria de la gent, però a la mateixa vegada és la més conflictiva. Moltes vegades ens deixem guiar per la tendresa que ens desperten els cadells sense pensar en tot el que comporta tenir-ne un. Molts abandonaments de gossos joves venen arrel de les frustracions per no saber què fer davant de determinats comportaments per no haver sabut actuar en el moment en què el cadell ho necessitava.
Tenir un cadell no és fàcil. No és un gos per a persones que mai han tingut gossos ja que és l’etapa del gos més problemàtica. Dona moltíssim més feina i requereix de moltíssim més temps de dedicació per poder educar-lo. És el més difícil que pots portar-te a casa. La típica idea dels adoptants en general és que volen un cadell perquè “es faci a mi”, “per educar jo” o “perquè aprengui els meus costums”. Però, la veritat és, que qualsevol gos, a qualsevol edat, es pot adaptar a diferents situacions i a tu. Però això passarà més fàcilment amb gossos adults, que l’únic que voldran és adaptar-se per aconseguir estar tranquils.
Si tot i el que hem esmentat anteriorment, segueixes volent un cadell, recorda que els seus dos o tres primers mesos de vida ha d’estar sempre amb la seva mare, qui serà la que li ensenyi les seves primeres lliçons de socialització i de comunicació. Gestionarà la relació entre germans, mesurarà les mossegades entre ells, i els hi proporcionarà les defenses suficients i immunitat a malalties a través de la llet, de manera que el gos en el seu futur serà més sa que un que ha estat apartat de la mare massa aviat.
Els quatre primers mesos de vida és l’etapa crítica de la socialització del gos. Encara que no estigui vacunat, s’haurà de socialitzar amb tots els estímuls possibles als que l’animal estarà exposat en el seu futur, és a dir, conèixer tot tipus de sorolls (cotxes, botzines, timbres, sons dins de casa, etc.). Haurà de socialitzar amb altres gossos, però amb molt de compte, evitant sempre les males experiències com per exemple, que un altre gos l’espanti amb la seva reactivitat, o un mossegada, o un joc massa brut. Una sola mala experiència pot provocar que més endavant els tingui por. Òbviament per aquesta mateixa raó, no se’ls ha de portar els pipicans quan hi ha tantíssims gossos dins, ja que no podem controlar tot el seu voltant i, sense voler, pot ser que tingui un ensurt que després recordarà. També s’haurà de socialitzar amb persones. Haurà de passejar per diferents llocs perquè conegui ciclistes, gent amb en patinets, anar a la platja, a zones verdes, etc.
Quan un cadell no socialitza, quan no veu el que hi ha al seu voltant dia a dia, en un futur pròxim serà un gos amb moltíssimes pors i insegur. Després aquestes pors podrien convertir-se en reactivitat a allò desconegut. És molt important la socialització a l’època de cadells perquè s’ho prenen tot com un joc i els és molt més fàcil acostumar-se a tot el que veuen, a tolerar-ho i a veure-ho com una cosa completament normal. En el cas que sigui molt molt cadell, pots portar-lo en braços al carrer, a temps curts perquè no s’espanti de veure tantes coses alhora. És per això que també és tan complicada la seva educació, perquè costa trobar el moment exacte per saber quant de temps ha d’estar exposat i procurar que no s’espanti, ja que no tenim el control de tot el que passa al carrer (sorolls sobtats, ambulàncies, gossos deslligats que podrien ser molt bruscos a l’apropar-se, etc.). En resum, vigila molt tot i sigues suau amb ell en el seu tracte (paraules i carícies suaus).
És absolutament normal que un cadell faci pipis dins de casa fins quan té 1 anyet aproximadament, ja que és una necessitat fisiològica que el gos no controla i és importantíssim que no el renyis. No t’enfadis amb ell i menys encara, el portis fins on ho ha fet i li posis el morro sobre el pipi. Ell no entendrà res per molt que el cridis i renyis, i l’únic que aconseguiràs és que el gos acabi tenint-te por a tu, que no confiï en tu i més endavant podries tenir altres problemes conductuals derivats d’aquesta por. Has d’entendre que el cadell seguirà fent les seves necessitats perquè una necessitat que no pot controlar. Quina és la solució? Anticipar-te a això. Quan més el treguis al carrer millor, perquè tindrà més possibilitats d’èxit de fer pipi al lloc on ha de fer-ho. I cada cop que ho faci, premia’l. Si, per exemple, saps que després de dinar i fer la migdiada, es desperta i fa les seves necessitats, a la següent vegada, tal i com es desperti, treu-lo ràpidament al carrer. En el cas que no pogués sortir tant al carrer, llavors omple de travessers o diaris la casa i premia’l quan faci les seves necessitats en ells, d’aquesta manera el gos, de manera aleatòria, començarà a triar el lloc on fer-ho, i després d’un temps ell mateix escollirà més sovint on fer pipi o caca. És llavors quan podràs deixar de posar els diaris / travessers que no faci servir mai, fins que a poc a poc passaran a ser cada vegada menys zones i quedi només una única zona on faci pipi. Recorda premiar-lo sempre que ho faci als diaris. Aniràs veient que llest és i s’acostumarà ràpid a fer-ho en un únic lloc.
Finalment, i no menys important, un consell. No juguis amb les teves mans amb el cadell, perquè al principi pot ser que el mossegar-te et sembli graciós, però serà un costum que no deixarà de fer-la si no l’evites a temps i, a mesura que vagi creixent, les seves dents mossegaran més fort. Tant les mossegades, com el robar / agafar sabatilles o altres objectes teus, si no els evites i el persegueixes per agafar-li, ell s’ho prendrà com un joc. Pensarà que a tu també t’agrada i ho repetirà. Evita aquestes conductes, no les reforcis. Per un cadell és normal mossegar coses, però per evitar que ho faci sempre, haurem de proporcionar-li estimulació mental (jocs de ensumar a casa, ensumar en els seus passejos) combinant amb exercici físic. Fer únicament exercici físic, és una idea molt comuna però molt errònia. Si vols un gos tranquil, has de fer activitats tranquil·les amb ell. I si la teva idea és jugar una bona estona amb el teu cadell, fes-ho, però al seu ritme, que camini o corri o jugui al seu ritme, i posteriorment procura fer-li ensumar perquè es vagi relaxant. L’objectiu és ensenyar-los a estar calmats.
Els gossos sènior són considerats així a partir dels 8/9 anys d’edat i tot i que s’acostuma a pensar que un gos d’aquesta edat ja no podrà sortir d’excursió o no podrà fer les activitats normals d’un gos adult, no és així. Que sigui un animal sènior no vol dir sempre que sigui un animal vell, ja que tot depèn de l’estat físic de l’animal, i moltes vegades també influeix la longevitat, la mida o raça de l’animal (un gos de mida petita pot viure fins a 15 o 17 anys si té una bona qualitat de vida, i un gos gran pot viure fins als 12 a 15 anys).
Són gossos que necessiten moltíssim més sortir adoptats de les protectores, ja que pateixen tant amb el fred, com amb la calor. Són animals que la gent no vol (rebutjats) perquè volen un gos per molts anys. Però són gossos que, sobretot la seva salut, milloraran la seva vida en una llar calenteta i amb les atencions i afecte que mereixen, en comptes d’estar en una gàbia freda.
És un gos sènior és com qualsevol altre gos. No són per a res avorrits. Necessiten estimulació mental i física, podrà adaptar-se a diferents entorns. Tindrà ganes de jugar, serà afectuós, li podràs ensenyar coses, etc. Simplement no són animals tan exigents com els més joves. Són molt més fàcils de portar perquè tenen un caràcter ja definit, tiren menys de la corretja, no es faran les seves necessitats a casa (si no és massa vellet). No mossegarà coses, serà molt més tranquil i juganer a terminis de temps més curts que un jove, és a dir, podràs jugar amb ell una estona o passejar i després només voldrà descansar en el seu llit o sofà, cosa que és completament oposada a un cadell o gos jove (ells no volen parar mai). Un gos sènior té la capacitat de combinar la tranquil·litat amb l’activitat d’una manera molt més fàcil.
Una vegada que el sènior arriba a una edat avançada, sí que és cert que hauràs de procurar tenir cures especials pel que fa als seus ossets, com per exemple, no donar-li passejades molt llargs, no fer-lo saltar ni córrer. Si puja al teu llit o sofà i aquest és molt alt, hauràs ajudar a fer-ho. S’haurà de medicar pels seus dolors. Si li exigeixes massa físicament portant-lo, per exemple, cada cap de setmana a la muntanya per passejar i córrer 6 hores, se li aniran desgastant més els ossos i serà negatiu per la seva salut.
Serà completament normal que alguns gossos sèniros facin les seves necessitats a casa perquè no tindran la seva bufeta com abans (igual que nosaltres quan siguem vells), i no podran aguantar-moltes hores per fer un pipi, de manera que sempre va bé tenir la fregona a mà. I sobretot, deixa-lo descansar, perquè necessitaran més hores de son per recuperar forces.
Adoptar un sènior sempre serà un gest bonic i de bon cor, perquè li donaràs una nova vida a un animal que ningú vol. Faràs que recuperi la il·lusió i no morirà sol en una gàbia després d’haver passat tota la seva vida en ella, o després d’haver estat abandonat, precisament per ser un avi, i podrà ser feliç i gaudir del que li quedi de vida amb tu.
No es pot descartar l’adopció d’un gos per la seva raça ni per la seva mida. Cada gos és un individu, i n’hi ha de petita molt inquiets i de grans molt tranquils. Qualsevol gos pot viure en un pis petit, sempre que no tingui certs problemes de conducta, ja que en llocs amb poc espai pot resultar una mica incòmode de suportar. Sobretot si tens més gossos. Però en la gran majoria dels casos, qualsevol gos, i a qualsevol edat o mida, pot viure en un pis petit. Només pensa un moment els milers de gossos que hi ha vivint en una gàbia d’espai mínim i ells es conformen amb aquest espai i el seu llitet.
Sigui de l’edat que sigui, sigui de la mida que sigui, i tingui el nivell d’activitat que tingui, no importa tant l’espai de casa teva, si no tot allò què li pots proporcionar tu pel que fa a estimulacions, activitat i atencions. Òbviament si ets una persona molt tranquil·la que no t’agrada o no pots fer molta activitat física o no tens temps, hauries de buscar un gos tranquil però més que res perquè tu no podràs donar-li a un gos amb molta energia, el ritme de vida que necessita. És per aquesta raó que la mida del teu habitatge no importa, si no les teves rutines i el tipus de gos que s’adeqüi al teu estil de vida.
Normalment els gossos de mida gran són més tranquils que els petits i és una opció completament viable per a un pis o casa petits, ja que ells sempre es queden acomodats al sofà o el llit després de realitzar les seves rutines de passeig. Justament a les protectores hi ha milers de gossos grans que ningú vol perquè només es busquen gossos de mida petita per adoptar a causa d’aquesta idea errònia de gos petit en pis petit. Dona-li l’oportunitat a un ganàpia i trenca esquemes!
Abans d’adoptar un segon pelut, hauràs de tenir sempre en compte el temperament del teu animal, és a dir, si és sociable o no amb altres gossos, si és poruc o no, si protegeix el seu menjar / joguines / tu, o si tolera millor femelles que mascles o viceversa, etc. Si vols un gat, pensa si el teu gos ha tingut contacte amb algun gat i la seva reacció. Fixa’t en com reacciona el teu gos quan veu un gat pel carrer: si l’ignora, si el vol perseguir de males maneres o si vol apropar-se amb curiositat. Normalment si el teu gos no és sociable amb altres gossos, tampoc ho serà amb gats,.
És molt important deixar-se assessorar sempre pels professionals del centre on vagis a adoptar. Buscaran el perfil de gos / gat idoni per conviure amb el teu pelut. No et deixis guiar només per la seva aparença física, edat, mida etc. El més important sempre és teu animal i el que ell accepti.
Quan es busca un gos desconegut pel teu gat, el que es mira és una escala gradual de reacció del gos, on es veu si reacciona molt malament, malament, bé o si hi ha un punt intermedi, i on el que allò ideal seria que el gos no s’obsessioni. Que observi al gat però que sigui fàcil de distreure o que perdi l’interès pel gat, i que vulgui olorar per altres costats, etc. És completament normal que el gos ploriquegi o intenti jugar, però si es veu que té massa interès en el gat, pot ser que després a casa la relació entre ells sigui una mica tensa (el teu gat potser no estarà per la labor de tenir al gos a sobre tot el temps pels seus desitjos de jugar o perseguir-lo). La reacció idònia de el gos hauria de ser: “veig el gat, l’oloro, ploriquejo (potser no) o veig si vol jugar amb mi i si no m’aporta res, passo d’ell i me’n vaig”.
Un cop s’hagi trobat el gos ideal per al teu gat s’ha de tenir sempre present que l’adaptació a casa serà un procés llarg. És impossible que un gos i un gat es portin molt bé a la primera. No. Són dies i fins i tot mesos fins que s’acostumin l’un a l’altre, sobretot tenint en compte que els gats són éssers molt sensibles als canvis i es prenen el seu temps per acceptar les coses. Potser el gos vulgui jugar i fer-li mal al gat, o potser vol tenir més relació amb ell, però al gat pot no agradar-li. Hi ha diverses situacions que són completament normals, i és per això que sempre cal fer cas a les pautes dels educadors. Se’ls hi ha de donar temps als animals. Els resultats de les pautes no són immediats, tot funciona pas a pas. Les presses fan que les coses es facin malament i l’únic que s’aconseguirà és que hi hagi mala relació entre ells, que comencin els problemes, els ensurts i la por per no saber què fer en determinades situacions (com ara que el gat bufi a el gos i aquest el grunyi).
Les pautes generals d’adaptació per a un gos – gat a casa són que els primers dies o setmanes tots dos visquin separats en diferents espais de la mateixa casa. Quan el gos arriba a casa, se li ha de deixar que olori per tot arreu perquè explori, però amb el gat en una habitació. I després s’haurà de dividir la teva llar en dos espais: una part pel al gos, i una altra part pel gat. Durant aquests primers dies, els animals han d’anar alternant les zones, òbviament sense veure’s. També donarem coses del gos al gat perquè les olori i coses del gat al gos perquè hi hagi un intercanvi d’olors entre ells. Un cop feta aquesta etapa i quan veiem que el gos està estable i el gat estigui tranquil a casa, és a dir, que cadascú faci les seves conductes normals (els gats es tornen bastant inquiets amb l’arribada d’un nou inquilí i el gos estarà en un lloc nou, amb desconeguts, més les conductes de por del gat, ja que serà una cosa totalment estranya per a ell, i també pot col·lapsar i estressar més) el següent pas serà el contacte visual entre ells però sense contacte físic. S’ha de buscar un lloc de la casa on es puguin veure a través d’un vidre, una tanca o una cosa semblant, perquè es vegin sense contacte entre ells. Llavors, quan es tingui el lloc idoni, prepararem al gos per apropar-lo al gat, que únicament es farà quan el gos estigui totalment tranquil després d’un passeig de qualitat i d’una estona de relaxació a casa. Llavors aquí si que podrem permetre al gos, que anirà lligat, que s’acosti al gat, només perquè l’olori des d’una distància, i se’l premia únicament quan estigui tranquil en presència del gat. Tornem a repetir aquesta seqüència diverses vegades fins que amb els dies, veiem que tant el gos com el gat es permeten l’acostament sense problema. Si el gos es veu inquiet o amb ganes de apropar-se més bruscament, o li borda o gruny, no deixem que s’acosti en unes hores o ja fins l’endemà, que es tornarà a intentar. Recordem que tenir paciència és fonamental i que no tot funciona bé d’un dia per l’altre.
Un cop s’aconsegueixi que tant el gos com el gat es permetin un apropament mutu, repetirem la mateixa manera d’apropament, però aquesta vegada amb el gat lliure i amb el gos lligat (sempre després d’un passeig relaxant. Esperem a que es calmi del tot i llavors s’intenta l’apropament). Que estigui sempre el gos lligat l’ajuda a reconduir la seva energia. El fet que el calmis o evitis alguna reacció no desitjada, és una manera més segura de deixar-los apropar. En un futur, a mida que vagi millorant l’apropament, es podrà tenir deslligat i, l’etapa final, seria que el gos i el gat poguessin estar en una mateixa zona / habitació de la casa, solts tots dos on puguin olorar-se si volen o on es puguin ignorar i que cadascú faci el que vulgui (respectar a el gat si no desitja contacte).
Fins que no sigui completament segur que tots dos poden compartir espai sense problemes, i sense que tu els hagis de vigilar, no se’ls ha de deixar sols a casa!
L’arribada d’un nadó sempre suposa canvis dràstics, tant pels pares com pels animals de casa, i és per això que abans de la seva arribada, hem de preparar a l’animal per a aquest esdeveniment. Tenim 9 mesos per fer-ho! De manera gradual, hem d’informar el gos que una mini personeta estarà per arribar i fer-li la idea dels canvis que suposarà la seva arribada, perquè en un futur no s’estranyi, no li doni ansietat o es deprimeixi, i no suposi una molèstia quan estigueu desbordats pel nadó.
Per exemple, hauràs de fer rutines de passeig més curtes perquè quan arribi el nadó, no tindràs temps de donar passejos llargs o fer el que feies amb el teu gos durant les sortides. Cal acostumar el gos a això. Un altre canvi serà que possiblement no deixis entrar al teu gos a l’habitació on dormi el nadó per no despertar-lo, intentar que no bordi si plora i unes quantes situacions més. En aquest cas, amb 5 mesos d’antelació, no el deixis entrar a l’habitació que serà del nen e. Potser tampoc el deixis pujar al teu llit perquè estaràs canviant bolquers o alletant i no voldràs que el teu gos es pugi en aquests moments per tafanejar. Doncs amb mesos d’antelació, comences a impedir que pugi al teu llit (sense oblidar premiar-lo, felicitar quan et faci cas, etc.).
Cal començar a dessensibilitzar les coses que normalment el gos escoltarà o veurà, com ara les joguines, el cotxet, sorolls de plors, objectes que tu faràs servir amb el nadó, etc. I com ho fem? Simplement reproduint aquests sons i premiant quan els escolti. Pots buscar a vídeos de plors de nadó i els reprodueixes perquè el gos els escolti, fins que arribi un punt que ja no li semblarà estrany aquest so i ho veurà com una cosa completament normal, un soroll més. El mateix amb els altres sorolls, o pots comprar amb temps les joguines de bebè i fer-les sonar, realitzant el mateix procediment (soroll = premi) fins que no calgui premiar-lo. El cotxet del nadó serà una cosa que veurà de sobte a casa i de manera constant. Estaria bé que es compri també amb antelació i que el vegi. Que l’olori (més premi). Ubicar-lo en diferents zones de la casa, i passejar amb el gos i el cotxet pel carrer encara que no portis ningú dins d’ell. Olors de nadó com colònies, el bressol, i més coses també són importants de mostrar-li, que les olori i el felicites o premies amb xuxes. La qüestió és que aconseguim que tot allà que veurà nou, ho conegui abans que arribi el nadó i ho vegi tot com una cosa normal a casa.
És un error molt, però molt comú, que els futurs pares es refiïn del gos i creguin que tot anirà bé, i per tant que no serà necessari fer res d’aquestes coses fins que arribi el nadó a casa. Però mai és així. No només arriba el nadó a casa, si no que per al gos arribaran moltes altres situacions de canvi que faran que estigui excitat, i tu no tindràs la paciència ni l’humor per lluitar amb ell de bones maneres, perquè estaràs desbordat amb el nadó que requerirà de tota la teva atenció. En aquest cas, el primer que es fa és renyar el gos, fer-lo fora de males formes, deixar-lo de banda. I d’aquesta manera li generaràs frustració perquè no entendrà aquests canvis de rutines ni per què actues així de la nit al dia. I quan te n’adonis , et sentiràs culpable tot i que el mal ja està fet. Per evitar tot això, i que visqueu tots en harmonia, és important la dessensibilització amb temps.
Arribant al mes final, és molt important que decidiu un lloc per dur al gos (casa d’unfamiliar, amic, o un altre lloc) i que es quedi uns dies quan hagis de posar-te de part. És la millor opció tant per a ell com per a vosaltres, que no tindreu temps de res, ni de dormir. A més al posar-te de part, poden passar un dia o potser més fins que no arribis a casa i el gos no pot quedar-se sol tant de temps, sense els seus passejos, ni els seus menjars, ni atenció. Un cop estiguis a casa, més segura i tranquil·la per aquestes noves rutines, sí que podràs portar el gos a casa, i la forma de presentar-li el nou germanet humà serà fent un passeig amb el cotxet que ja coneix, deixar-li explorar i premiar quan el vegi i olori el nadó tranquil·lament. O també, dins de casa però amb el nadó al bressol i fer el mateix procediment (calma, exploració, contacte visual, ensumar i premi), sense que tingui accés directe al nadó. No es recomana tenir a el nadó en braços ni en una cadira a terra, per si hi ha alguna mala reacció del gos, o simplement perquè al veure’t després de diversos dies, voldrà saludar-te i saltar-te a sobre, però tu estaràs amb el petit. Primer que et saludi a tu i després que conegui a al nadó.
Quan el gos vegi al nadó, no se l’ha d’excitar (no se li ha de parlar amb veu molt aguda, ni animar) perquè ja estarà prou nerviós i ansiós com per augmentar-li l’estrès. Ha d’acostar-se de manera molt tranquil·la, i si no ho està, millor no deixar que s’acosti, i intentar-ho en un altre moment. Lo ideal seria que un pare estigui amb el nadó i l’altre, pendent del gos, de calmar i controlar que tot es faci bé.
Esperem que la nostra informació us serveixi de molt i us decidiu a adoptar!
Lo primero que tienes que hacer, y lo más importante, es que te dejes asesorar por los profesionales del centro donde vayas a adoptar. Porque, aunque no lo creas, el perro más bonito, o el cachorro más tierno, puede que no sea el más adecuado para ti. Para que una adopción salga bien, hay que tener en cuenta muchos factores: el entorno donde vivirá el animal, el núcleo familiar que tendrá, las rutinas de este núcleo, etc.
Muchas personas buscan perros jovencitos y tranquilos. Pero este perfil de perro no es fácil de encontrar. Un perro, cuando más adulto, más tranquilo. Es mucho más fácil de enseñar, y el esfuerzo y exigencia que te pedirá será mucho menor que la de un perro cachorro o joven.
Es muy habitual que los primeros días del perro en la nueva casa, esté o nervioso o inhibido. Normalmente, el comportamiento que tiene el perro los primeros días en la nueva casa, no será su comportamiento definitivo. Tanto en el buen como en el mal sentido. Quizás estará nervioso, inquieto. Lloriqueará. Os montará. No sabrá dónde ponerse, dónde acomodarse para dormir. Durante los paseos irá alocado y excitado. Por el contrario, si está inhibido, quizá parecerá que tiene miedo, pero en realidad no será así. Si es un perro con problemas de manipulación, quizá al principio se dejará abrazar y tocar, pero cuando se desinhiba y se encuentre más seguro de sí mismo, ya no lo permitirá.
Reglas básicas para las primeras semanas del perro en casa:
· NUNCA tocarlo mientras come. Se debe dejar tranquilo.
· NUNCA sacarle las cosas de la boca a la fuerza.
· NUNCA tocarlo mientras duerme. Si por causa mayor debe despertar, avísale. Háblale flojito para que abra los ojos y te vea. Haz algún ruido suave, pero NUNCA le pongas la mano en la cara o en su cuerpo sin que te vea antes.
· No le hagas hacer cosas que lo puedan poner nervioso. No te lo lleves a comprar aprovechando que tiene que salir a pasear. Estará tan agobiado que lo que menos necesita es que estés sobre él todo el tiempo. Si te pide atención y caricias, dáselas, siempre y cuando no estés reforzando un comportamiento que no quieras que tenga. Por ejemplo, si empieza a morderte los brazos porque está nervioso, o te monta, debes ignorarle. Si le haces caso y ríes, le acaricias o le hablas, le estás diciendo que te gusta lo que está haciendo. Simplemente aléjate y déjalo. No le agobies.
Las primeras semanas son para que el perro haga vínculo contigo. Que te coja confianza. Y esto se consigue respetando al perro. Dándole su espacio sin agobiarle. Siendo lo menos invasivo y lo más amable posible con él. Tratándole de la manera más suave posible y sin forzar situaciones tales como tocar su comida, bañarlo los primeros días, y cosas que él no quisiera.
No lo castigues NUNCA. Sólo se deben reforzar aquellas cosas que te gusten con premios, caricias, felicitaciones … por ejemplo, cuando se ponga en su cama en vez del sofá, cuando se siente, cuando se relaje, cuando juegue con sus juguetes, etc.
El objetivo es que el perro se haga a tu casa y al espacio donde vivirá. Que se acostumbre a las rutinas de la familia y al entorno más cercano de la casa donde hará los paseos. Esto es lo único que debería ver las primeras semanas para conseguir confianza. Hay que ir acostumbrándole a todo lo nuevo que vea y a los nuevos olores para poder acabar aceptando su nuevo entorno para luego hacer paseos tranquilos y relajados y, más adelante, poder socializar con otros perros y personas.
No es aconsejable pasear por lugares con mucha gente, muchos ruidos, muchos perros, etc. Tampoco es adecuado llevarlo a fiestas ni a reuniones familiares (ni hacer reuniones en tu casa). Tampoco es aconsejable llevarlo a pipicans. Su día a día debe ser tranquilo y rutinario, con paseos a las mismas horas siempre que sea posible.
Poco a poco podrás llevarlo más lejos y hacer más cosas, pero debe entenderse que todo el proceso de adaptación es muy complicado para el perro, y lo que es importante las primeras semanas es su bienestar y tranquilidad. Por mucho que quieras llevarlo a muchos lugares, abrazarlo, presentarlo a la gente, disfrutar de él, etc. lo que es más importante es ser respetuoso con él y darle su tiempo y su espacio. Ya habrá tiempo de hacerlo todo con él.
Mucha gente aprovecha época de vacaciones para adoptar un perro, ya que así puede estar con él los primeros días. Esto está muy bien. Pero el error que se comete muchas veces es pasar las 24 horas del día con él, durante todas las vacaciones, y luego, de repente, dejarlo muchas horas solo porque se empieza a trabajar. El hecho de estar tantas horas “enganchado” a él, incita al perro a querer estar siempre contigo y esto podría terminar en un estrés por separación cuando vuelvas a tu rutina. Se debe ayudar, con ejercicios adecuados y proporcionándole enriquecimiento ambiental, a que se quede a ratos solo desde el principio.
Los ejercicios para dejarlo solo serían salidas cortas y volver a casa. Es decir, irte 5 o 10 min y volver. Después de un par de horas, irte 15 min y volver, etc., de manera variable, y así cada día para que el perro vea que tú te irás, pero siempre volverás, hasta que llegue un día que podrás salir durante 3 horas o un poco más y volver. De este modo, al perro no le sorprenderá que cuando te vayas a trabajar, estés hasta 8 o más horas sin estar con él en casa. Y el enriquecimiento ambiental serían los juegos de oler, kongs, huesos para que muerda. Deben ser cosas que a él le entretengan por sí solo, que le parezcan interesante y pueda asociar que está bien igualmente en este lugar desconocido. Nunca lo dejes con una pelota. Y si ves que los primeros días muerde más cosas cuando está solo, no te asustes, es completamente normal, ya se le irá pasando a medida que se acostumbre a que este sitio es su hogar y podrá relajarse.
Es muy importante, antes de adoptar cualquier perro, que sea consensuado por todos los miembros de la familia con quien convivirá. Se debe decidir con antelación qué es lo que se le dejará hacer al perro y qué no (entrar en la habitación, subir en el sofá, en la cama, etc.). Las normas en casa deberán ser fijas y estables. No puede ser un “ahora si” y “ahora no” ya que el perro no sabrá si hacer caso o no y se estresará. Cuando le pidas las cosas, como por ejemplo decirle que baje del sofá, siempre se debe hacer de manera amable, con voz suave y con el menor contacto físico posible. Usar premios para convencerlo de que baje y / o para guiarlo hasta su cama. Eso sí, debe haber siempre una conducta intermedia antes de darle el premio, es decir, no premiar cuando esté sobre el sofá. Tienes que atraerlo hacia ti y premiarlo cuando haya bajado, o cuando esté en su cama. No utilices voces fuertes como cuando te enfades, o de exigencia. Tampoco le empujes para que baje. Ponte en su lugar y piensa que cualquier cosa brusca que hagas, le asustará más y le hará tener miedo, y no acabará nunca de haber confianza.
La adaptación de un animal es un proceso muy largo, donde cada paso que se haga llevará su tiempo. Si intentas acelerar el proceso, se podrá perder todo lo conseguido, porque el perro es un animal de costumbres, y perderás su confianza. El vínculo no se hace en dos semanas. Se hace en meses. Y su adaptación llevará mucho tiempo. Hasta que no termine de hacer esta adaptación, el perro no tendrá su comportamiento final.
Lo más importante a tener en cuenta es ser consciente de qué tipo de perro tenemos en casa y qué tipo de perro sería su compañero ideal. Por ejemplo, si tu perro acepta mejor hembras que machos, si es sociable, si tiene protección de recursos. Tampoco es buena idea adoptar un cachorro si tu perro es sénior. DEJATE ASESORAR SIEMPRE POR LOS PROFESIONALES DEL CENTRO DONDE VAYAS A ADOPTAR. Nadie mejor que ellos para encontrar el compañero ideal para tu perro.
Siempre hay que mirar qué perfil de perro se adaptaría mejor a tu perro. No se adoptará nunca un perro porque a ti te guste su raza, o por si es bonito. Adoptar con estas premisas hará que tu perro y el recién llegado se puedan llevar mal y hacerles la vida imposible a ambos. O directamente arrepentirte de la adopción y devolverlo a una jaula, sumándole otra decepción y otro abandono en la espalda por culpa de tu egoísmo.
Una vez se vean las opciones posibles de animales adecuados, los primeros pasos serían hacer las presentaciones entre los dos peludos, bajo supervisión de los educadores para asegurarnos de que realmente tengan feeling entre ellos, si se toleran al instante, o si se necesitarán más paseos para que se acepten mejor y consigan un poco más de confianza antes de tomar la decisión final y poder llevar el nuevo miembro de la familia a casa.
Una vez se decida cuál es el perro adecuado y llegue el día de llevártelo a casa, no lleves a tu perro, ya que es mejor que no vayan juntos en tu coche si casi no se conocen porque podría generar tensión entre ellos en un espacio tan pequeño. Sobre todo, porque el nuevo perro estará nervioso por toda la situación nueva que está viviendo (meterse en un coche extraño, estar con gente y un perro que conoce desde hace muy poco, la inseguridad de no saber dónde, etc.). Es mejor que el perro adoptado vaya tranquilo.
Una vez llegues a tu portal con el perro adoptado, no entres directamente en casa. Espera con él en la calle y dile con antelación a otra persona o miembro de tu familia, que saque a tu perro para así pasear nuevamente con los dos peludos por alguna zona neutra próxima a tu casa, ya sea un parque o por las calles cercanas. A poder ser una zona sin mucho movimiento para que así se puedan presentar de manera natural, antes de entrar juntos. Es un paseo “recordatorio”, es decir, un paseo donde ambos perros deben recordar que se conocen y así tu perro no se sentirá invadido en su hogar con el nuevo miembro de la familia. Durante este paseo, no permitas que se acerquen de cara. Deben hacerlo de manera natural, oliendo entre ellos cuando les vaya bien y no estén nerviosos. Paséalos a una distancia prudencial, en paralelo y acercándose un poquito más cada vez hasta que ellos mismos se quieran oler. Así no se crearán tensiones innecesarias. Una vez se hayan olido, hay que intentar que sus interacciones no sean muy largas y en todo momento se debe controlar la excitación que pudiera haber durante la interacción.
Una vez en casa, es muy habitual que los perros jóvenes empiecen a jugar y que, sin darnos cuenta, el nivel del juego empiece a aumentar y que, de la misma emoción, el perro joven no capte las señales del otro perro, que tal vez no le apetece jugar. Si vemos esta situación, tendremos que intervenir un poco entre los dos perros y saber cuándo apartar y darles espacio. Si el perro joven sigue excitado, habrá que mantener la calma, y sin reñirle o llamarle, llevarlo a otro lugar para que se relaje, o sentarse con él y calmarlo, darle un Kong, etc. Tendremos que buscar una alternativa para que no esté encima del otro perro. Si sigue sin bajar la excitación, habrá que separarlos (con buenas maneras) en diferentes zonas de la casa hasta que se calmen.
Otras pautas básicas, y muy importantes, durante las primeras semanas o incluso meses, son con la comida y con los juguetes. En el caso de la comida la tendremos que dar en platos diferentes, nunca en el mismo, y dependiendo de su relación, si hay tensión o no, podrán comer en el mismo lugar de la casa o en zonas separadas. Sea cual sea la opción, siempre tendremos que vigilarlos, sobre todo al principio, para asegurarnos de que ninguno de ellos le quiera sacar la comida al otro, ya que esto causaría un conflicto.
En el caso de los juguetes, se recomienda esconderlos absolutamente todos los primeros días, porque también son un blanco de conflicto y puede que quieran pelear porque quieren el misma, o porque uno de ellos le ha quitado el juguete al otro, o porque quieren captar tu atención. Sólo podrás dárselos cuando ya haya suficiente confianza entre ellos.
A la hora de dar premios o caricias, haz lo mismo con los dos, nunca sólo a uno. Debe ser todo muy equitativo para que vean que ambos pueden conseguir tu atención sin favoritismos y así luego no llegarán a la conclusión de querer amenazar a su compañero por tenerte a ti. No deben verse como una competencia, deben saber que ambos tienen los mismos recursos y tu mismo afecto.
Esta es la opción más común por la que opta la gran mayoría de la gente, pero a la misma vez es la más conflictiva. Muchas veces nos dejamos guiar por la ternura que nos despiertan los cachorros sin pensar en todo lo que conlleva tener uno. Muchos abandonos de perros jóvenes vienen a raíz de las frustraciones por no saber qué hacer ante determinados comportamientos derivados de no haber sabido actuar en el momento en que el cachorro lo necesitaba.
Tener un cachorro no es fácil. No es un perro para personas que nunca han tenido perros ya que es la etapa del perro más problemática. Dan muchísimo más trabajo y requieren de muchísimo más tiempo de dedicación para poder educarlo. Es lo más difícil que puedes llevarte a casa. La típica idea de los adoptantes en general es que quieren un cachorro porque “se haga a mí”, “para educar yo” o “para que aprenda mis costumbres”. Pero lo cierto es que cualquier perro, a cualquier edad, se puede adaptar a diferentes situaciones y ti. Pero eso pasará más fácilmente con perros adultos, que lo único que querrán es adaptarse para conseguir estar tranquilos.
Si a pesar de lo mencionado anteriormente, sigues queriendo un cachorro, recuerda que sus dos o tres primeros meses de vida debe estar siempre con su madre, quien será la que le enseñe sus primeras lecciones de socialización y de comunicación. Gestionará la relación entre hermanos, medirá las mordeduras entre ellos, y les proporcionará las defensas suficientes e inmunidad a enfermedades a través de la leche, por lo que el perro en el futuro será más sano que uno que ha sido apartado de la madre demasiado pronto.
Los cuatro primeros meses de vida es la etapa crítica de la socialización del perro. Aunque no esté vacunado, deberá socializar con todos los estímulos posibles a los que el animal estará expuesto en su futuro, es decir, conocer todo tipo de ruidos (coches, bocinas, timbres, sonidos dentro de casa, etc.). Deberá socializar con otros perros, pero con mucho cuidado, evitando siempre las malas experiencias como, por ejemplo, que otro perro le asuste con su reactividad, o un mordisco, o un juego demasiado sucio. Una sola mala experiencia puede provocar que más adelante los tenga miedo. Obviamente por esta misma razón, no se les debe llevar los pipicans cuando hay tantísimos perros dentro, ya que no podemos controlar todo su alrededor y, sin querer, puede que tenga un susto que luego recordará. También se deberá socializar con personas. Deberá pasear por diferentes lugares para que conozca ciclistas, gente en patinetes, ir a la playa, zonas verdes, etc.
Cuando un cachorro no socializa, cuando no ve lo que hay a su alrededor día a día, en un futuro próximo será un perro con muchos miedos e inseguro. Estos miedos podrían convertirse en reactividad a lo desconocido. Es muy importante la socialización en la época de cachorro porque se lo toman todo como un juego y les es mucho más fácil acostumbrarse a todo lo que ven, a tolerarlo y a verlo como algo completamente normal. En caso de que sea muy muy cachorro, puedes llevarlo en brazos por la calle, en tiempos cortos para que no se asuste de ver tantas cosas a la vez. Es por ello que también es tan complicada su educación, porque cuesta encontrar el momento exacto para saber cuánto tiempo va a estar expuesto y procurar que no se asuste, ya que no tenemos el control de todo lo que pasa en la calle (ruidos repentinos, ambulancias, perros desatados que podrían ser muy bruscos al acercarse, etc.). En resumen, vigila mucho, aunque sé suave con él en su trato (palabras y caricias suaves).
Es absolutamente normal que un cachorro haga pipis dentro de casa hasta cuando tiene 1 añito aproximadamente, ya que es una necesidad fisiológica que el perro no controla y es importantísimo que no lo regañes. No te enfades con él y menos aún, lo lleves hasta donde lo ha hecho y le pongas el morro sobre el pipi. Él no entenderá nada por mucho que el grites y riñas, y lo único que conseguirás es que el perro acabe teniéndote miedo a ti, que no confíe en ti y más adelante podrías tener otros problemas conductuales derivados de este miedo. Tienes que entender que el cachorro seguirá haciendo sus necesidades porque no las puede controlar. ¿Cuál es la solución? Anticiparte a esto. Cuánto más lo saques a la calle mejor, porque tendrá más posibilidades de éxito de hacer pipí en el lugar donde debe hacerlo. Y cada vez que lo haga, prémiale. Si, por ejemplo, sabes que después de comer y hacer la siesta, se despierta y hace sus necesidades, la siguiente vez, tal y como se despierte, sácale rápidamente en la calle. En caso de que no pudiera salir tanto a la calle, entonces llena de empapadores o periódicos la casa y prémiale cuando haga sus necesidades en ellos. De esta manera el perro, de manera aleatoria, comenzará a elegir el lugar donde hacerlo, y después de un tiempo él mismo escogerá más a menudo donde hacer pipí o caca. Es entonces cuando podrás dejar de poner los diarios / empapadores que no utilice nunca, hasta que poco a poco pasarán a ser cada vez menos zonas y quede sólo una única zona donde haga pipi. Recuerda premiarlo siempre que lo haga en los periódicos. Irás viendo qué listo es y se acostumbrará rápido a hacerlo en un único lugar.
Finalmente, y no menos importante, un consejo. No juegues con tus manos con el cachorro, porque al principio puede que el morderte te parezca gracioso, pero será una costumbre que no dejará de hacerlo si no la evitas a tiempo y, a medida que vaya creciendo, sus dientes morderán más fuerte. Tanto las mordeduras, como el robar / coger zapatillas u otros objetos tuyos, si no los evitas y le persigues para cogerle, él lo tomará como un juego. Pensará que a ti también te gusta y lo repetirá. Evita estas conductas, no las refuerces. Para un cachorro es normal morder cosas, pero para evitar que lo haga siempre, tendremos que proporcionarle estimulación mental (juegos de olisqueo en casa, oler en sus paseos) combinado con ejercicio físico. Hacer únicamente ejercicio físico, es una idea muy común pero muy errónea. Si quieres un perro tranquilo, tienes que hacer actividades tranquilas con él. Y si tu idea es jugar un buen rato con tu cachorro, hazlo, pero a su ritmo, que camine o corra o juegue a su ritmo, y posteriormente procura hacerle oler para que se vaya relajando. El objetivo es enseñarles a ser calmados.
Los perros senior son considerados así a partir de los 8/9 años de edad y aunque se suele pensar que un perro de esta edad ya no podrá salir de excursión o no podrá hacer las actividades normales de un perro adulto, no es así. Que sea un animal senior no significa siempre que sea un animal viejo, ya que todo depende del estado físico del animal, y muchas veces también influye la longevidad, el tamaño o raza del animal (un perro de tamaño pequeño puede vivir hasta 15 o 17 años si tiene una buena calidad de vida, y un perro grande puede vivir hasta los 12 a 15 años).
Son perros que necesitan muchísimo más salir adoptados de las protectoras, ya que sufren tanto con el frío, como con el calor. Son animales que la gente no quiere (rechazados) porque quieren un perro por muchos años. Pero son perros que, sobre todo su salud, mejorará en un hogar calentito y con las atenciones y afecto que merecen, en vez de estar en una jaula fría.
Un perro senior es como cualquier otro perro. No son para nada aburridos. Necesitan estimulación mental y física, podrá adaptarse a diferentes entornos. Tendrá ganas de jugar, será cariñoso, le podrás enseñar cosas, etc. Simplemente no son animales tan exigentes como los más jóvenes. Son mucho más fáciles de llevar porque tienen un carácter ya definido, tiran menos de la correa, no se harán sus necesidades en casa (si no es demasiado viejo). No morderá cosas, será mucho más tranquilo y juguetón en plazos de tiempo más cortos que un joven, es decir, podrás jugar con él un rato o pasear y luego sólo querrá descansar en su cama o sofá, lo que es completamente opuesto a un cachorro o perro joven (ellos no quieren parar nunca). Un perro senior tiene la capacidad de combinar la tranquilidad con la actividad de una manera mucho más fácil.
Una vez que el senior llega a una edad avanzada, sí es cierto que deberás procurar tener cuidados especiales con respecto a sus huesos, como, por ejemplo, no darle paseos muy largos, no hacerle saltar ni correr. Si sube a tu cama o sofá y éste es muy alto, deberás ayudarlo a hacerlo. Se deberá medicarse por sus dolores. Si le exiges demasiado físicamente llevándolo, por ejemplo, cada fin de semana en la montaña para pasear y correr 6 horas, se le irán desgastando más los huesos y será negativo para su salud.
Es completamente normal que algunos perros seniors hagan sus necesidades en casa para que no tendrán su vejiga como antes (igual que nosotros cuando seamos viejos), y no podrán aguantarse muchas horas para hacer un pipi, por lo que siempre va bien tener la fregona a mano. Y, sobre todo, déjale descansar, porque necesitará más horas de sueño para recuperar fuerzas.
Adoptar un senior siempre será un gesto bonito y de buen corazón, porque le darás una nueva vida a un animal que nadie quiere. Harás que recupere la ilusión y no morirá solo en una jaula después de haber pasado toda su vida en ella, o después de haber sido abandonado, precisamente por ser un abuelo, y podrá ser feliz y disfrutar de lo que le quede de vida contigo.
No se puede descartar la adopción de un perro por su raza ni por su tamaño. Cada perro es un individuo, y hay de pequeños muy inquietos y de grandes muy tranquilos. Cualquier perro puede vivir en un piso pequeño, siempre que no tenga ciertos problemas de conducta, ya que en lugares con poco espacio puede resultar un poco incómodo de soportar. Sobre todo, si tienes más perros. Pero en la gran mayoría de los casos, cualquier perro, de cualquier edad o tamaño, puede vivir en un piso pequeño. Sólo piensa un momento en los miles de perros que hay viviendo en una jaula de espacio mínimo y ellos se conforman con este espacio y su camita.
Sea de la edad que sea, sea del tamaño que sea, y tenga el nivel de actividad que tenga, no importa tanto el espacio de tu casa, si no, todo lo que le puedes proporcionar tú en cuánto a estímulos, actividad y cuidados. Obviamente si eres una persona muy tranquila que no te gusta o no puedes hacer mucha actividad física o no tienes tiempo, deberías buscar un perro tranquilo, pero más que nada porque tú no podrás darle a un perro con mucha energía, el ritmo de vida que necesita. Es por esta razón que el tamaño de tu vivienda no importa, si no tus rutinas y el tipo de perro que se adecue a tu estilo de vida.
Normalmente los perros de tamaño grande son más tranquilos que los pequeños y es una opción completamente viable para un piso o casa pequeños, ya que ellos siempre se quedan acomodados en el sofá o la cama después de realizar sus rutinas de paseo. Justamente en las protectoras hay miles de perros grandes que nadie quiere porque sólo se buscan perros de tamaño pequeño para adoptar debido a esta idea errónea de perro pequeño en piso pequeño. ¡Dale la oportunidad a un grandullón y rompe esquemas!
Antes de adoptar un segundo peludo, deberás tener siempre en cuenta el temperamento de tu animal, es decir, si es sociable o no con otros perros, si es miedoso o no, si protege su comida / juguetes / a ti, o si tolera mejor hembras que machos o viceversa, etc. Si quieres un gato, piensa si tu perro ha tenido contacto con algún gato y su reacción. Fíjate en cómo reacciona tu perro cuando ve un gato por la calle: si lo ignora, si le quiere perseguir de malas maneras o si quiere acercarse con curiosidad. Normalmente si tu perro no es sociable con otros perros, tampoco lo será con gatos.
Es muy importante dejarse asesorar siempre por los profesionales del centro donde vayas a adoptar. Buscarán el perfil de perro / gato idóneo para convivir con tu peludo. No te dejes guiar sólo por su apariencia física, edad, tamaño etc. Lo más importante siempre es tu animal y lo que a él acepte.
Cuando se busca un perro para tu gato, lo que se mira es una escala gradual de reacción del perro, donde se ve si reacciona muy mal, mal, bien o si hay un punto intermedio, y donde lo ideal sería que el perro no se obsesione. Que observe al gato pero que sea fácil de distraer o que pierda el interés por el gato, y que quiera oler por otros lados, etc. Es completamente normal que el perro lloriquee o intente jugar, pero si se ve que tiene demasiado interés en el gato, puede que después en casa la relación entre ellos sea un poco tensa (tu gato puede que no esté por la labor de tener a perro encima todo el tiempo por sus deseos de jugar o perseguirlo). La reacción idónea del perro debería ser: “veo el gato, lo huelo, lloriqueo (quizás no), veo si quiere jugar conmigo y si no me aporta nada, paso de él y me voy”.
Una vez encontrado el perro ideal para tu gato se debe tener siempre presente que la adaptación en casa será un proceso largo. Es imposible que un perro y un gato se lleven muy bien a la primera. No. Son días e incluso meses hasta que se acostumbren el uno al otro, sobre todo teniendo en cuenta que los gatos son seres muy sensibles a los cambios y se toman su tiempo para aceptar las cosas. Quizás el perro quiera jugar y hacerle daño al gato, o tal vez quiere tener más relación con él, pero al gato puede no gustarle. Hay varias situaciones que son completamente normales, y es por eso que siempre hay que hacer caso a las pautas de los educadores. Se les debe dar tiempo a los animales. Los resultados de las pautas no son inmediatos, todo funciona paso a paso. Las prisas hacen que las cosas se hagan mal y lo único que se conseguirá es que haya mala relación entre ellos, que comiencen los problemas, los sustos y el miedo por no saber qué hacer en determinadas situaciones (como que el gato bufe al perro y éste le gruña).
Las pautas generales de adaptación para un perro – gato en casa son que los primeros días o semanas ambos vivan separados en diferentes espacios de la misma casa. Cuando el perro llega a casa, se le debe dejar que huela por todas partes para que explore, pero con el gato en una habitación. Y después se deberá dividir tu hogar en dos espacios: una parte por el perro, y otra parte por el gato. Durante estos primeros días, los animales deben ir alternando las zonas, obviamente sin verse. También daremos cosas del perro al gato para que las huela y cosas del gato al perro para que haya un intercambio de olores entre ellos.
Una vez hecha esta etapa y cuando vemos que el perro está estable y el gato esté tranquilo en casa, es decir, que cada uno haga sus conductas normales (los gatos se vuelven bastante inquietos con la llegada de un nuevo inquilino y el perro estará en un lugar nuevo, con desconocidos, más las conductas de miedo del gato, ya que será algo totalmente extraña para él, y también puede colapsar y estresar más) el siguiente paso será el contacto visual entre ellos pero sin contacto físico. Se debe buscar un lugar de la casa donde se puedan ver a través de un vidrio, una valla o algo parecido, para que se vean sin contacto entre ellos. Entonces, cuando se tenga el lugar idóneo, prepararemos al perro para acercarlo al gato, que únicamente se hará cuando el perro esté totalmente tranquilo después de un paseo de calidad y de un rato de relajación en casa. Entonces aquí sí que podremos permitir al perro, que irá atado que se acerque al gato, sólo porque la huela desde una distancia, y se le premia únicamente cuando esté tranquilo en presencia del gato. Volvemos a repetir esta secuencia varias veces hasta que, con los días, vemos que tanto el perro como el gato se permiten el acercamiento sin problema. Si el perro se ve inquieto o con ganas de acercarse más bruscamente, o le ladra o gruñe, no dejaremos que se acerque en unas horas o ya hasta el día siguiente, que se volverá a intentar. Recordemos que tener paciencia es fundamental y que no todo funciona bien de un día para otro.
Una vez se consiga que tanto el perro como el gato se permitan un acercamiento mutuo, repetiremos la misma manera de acercamiento, pero esta vez con el gato libre y con el perro atado (siempre después de un paseo relajante. Esperamos a que se calme por completo y entonces se intenta el acercamiento). Que esté siempre el perro atado la ayuda a reconducir su energía. El hecho de que le calmes o evites alguna reacción no deseada, es una manera más segura de dejarlos acercarse. En un futuro, a medida que vaya mejorando el acercamiento, se podrá tener desatado y, la etapa final, sería que el perro y el gato pudieran estar en una misma zona / habitación de la casa, sueltos ambos donde puedan oler, si quieren, o donde se puedan ignorar y que cada uno haga lo que quiera (respetar a el gato si no desea contacto).
Hasta que no sea completamente seguro que ambos puedan compartir espacio sin problemas, y sin que tú los tengas que vigilar, ¡no se les debe dejar solos en casa!
La llegada de un bebé siempre supone cambios drásticos, tanto para los padres como por los animales de casa, y es por eso que antes de su llegada, tenemos que preparar al animal para este evento. ¡Tenemos 9 meses para hacerlo! De manera gradual, debemos informar al perro que una mini personita está por llegar y hacerle la idea de los cambios que supondrá su llegada, para que en un futuro no se extrañe, no le dé ansiedad o se deprima, y no suponga una molestia cuando esté desbordados por bebé.
Por ejemplo, deberás hacer rutinas de paseo más cortas porque cuando llegue el bebé, no tendrás tiempo de dar paseos largos o hacer lo que hacías con tu perro durante las salidas. Hay que acostumbrar al perro a ello. Otro cambio será que posiblemente que no dejes entrar a tu perro en la habitación donde duerma el bebé para no despertarlo, intentar que no ladre si llora y varias situaciones más. En este caso, con 5 meses de antelación, no lo dejes entrar en la habitación que será del niño. Tampoco lo dejes subir a tu cama porque estarás cambiando pañales o amamantando y no querrás que tu perro se suba en estos momentos para curiosear. Pues con meses de antelación, empiezas a impedir que suba a tu cama (sin olvidar premiarle, felicitarle cuando te haga caso, etc.).
Hay que empezar a desensibilizar las cosas que normalmente el perro escuchará o verá, como los juguetes, el cochecito, ruidos de llantos, objetos que tú usarás con el bebé, etc. ¿Y cómo lo hacemos? Simplemente reproduciendo estos sonidos y premiando cuando los escuche. Puedes buscar en vídeos de llantos de bebé y los reproduces para que el perro los escuche, hasta que llegue un punto que ya no le parecerá extraño este sonido y lo verá como algo completamente normal, un ruido más. Lo mismo con los otros ruidos, o puedes comprar con tiempo los juguetes de bebé y hacerlas sonar, realizando el mismo procedimiento (ruido = premio) hasta que no haya que premiarlo. El cochecito del bebé será algo que verá de repente en casa y de manera constante. Estaría bien que se compre también con antelación y que lo vea. Que la huela (más premio). Ubicarlo en diferentes zonas de la casa, y pasear con el perro y el cochecito por la calle, aunque no lleves nadie dentro de él. Olores de bebé como colonias, la cuna, y más cosas también son importantes de mostrarle, que las huela y le felicitas o premias con chuches. La cuestión es que consigamos que todo aquello que verá nuevo, lo conozca antes de que llegue el bebé y lo vea todo como algo normal en casa.
Es un error muy, pero muy común, que los futuros padres se fíen del perro y crean que todo irá bien, y por tanto que no será necesario hacer nada de estas cosas hasta que llegue el bebé a casa. Pero nunca es así. No sólo llega el bebé en casa, si no que para el perro llegarán muchas otras situaciones de cambio que harán que esté excitado, y tú no tendrás la paciencia ni el humor para luchar con él de buenas maneras, porque estarás desbordado con el bebé que requerirá toda tu atención. En este caso, lo primero que se hace es regañar al perro, echarlo de malas formas, dejarlo de lado. Y de esta manera le generarás frustración porque no entenderá estos cambios de rutinas ni por qué actúas así de la noche a la mañana. Y cuando te des cuenta, te sentirás culpable, aunque el daño ya está hecho. Para evitar todo esto, y que viváis todos en armonía, es importante la desensibilización con tiempo.
Llegando al mes final, es importante decidir un lugar para llevar al perro (casa de un familiar, amigo, u otro lugar) y que se quede unos días cuando tengas que ponerte de parto. Es la mejor opción tanto para él como para vosotros, que no tendrá tiempo de nada, ni de dormir. Además, al ponerte de parto, pueden pasar un día o tal vez más hasta que no llegues a casa y el perro no puede quedarse solo tanto tiempo, sin sus paseos, ni sus comidas, ni atención. Una vez estés en casa, más segura y tranquila para estas nuevas rutinas, sí que podrás llevar el perro a casa, y la forma de presentarle al nuevo hermanito humano será haciendo un paseo con el cochecito que ya conoce, dejarle explorar y premiar cuando vea y huela al bebé tranquilamente. O también, dentro de casa, pero con el bebé en la cuna y hacer el mismo procedimiento (calma, exploración, contacto visual, oler y premio), sin que tenga acceso directo al bebé. No se recomienda tener el bebé en brazos ni en una silla en el suelo, por si hay alguna mala reacción del perro, o simplemente porque al verte después de varios días, querrá saludarte y saltarte encima, pero tú estarás con el pequeño. Primero que te salude a ti y después de que conozca a al bebé.
Cuando el perro vea al bebé, no se le ha de excitar (no se le debe hablar con voz muy aguda, ni animar) porque ya estará bastante nervioso y ansioso como para aumentarle el estrés. Debe acercarse de manera muy tranquila, y si no lo está, mejor no dejar que se acerque, e intentarlo en otro momento. Lo ideal sería que un padre esté con el bebé y el otro, pendiente del perro, de calmar y controlar que todo se haga bien.
¡Esperamos que nuestra información le sirva de mucho y se decide a adoptar!